Vinternatt-trilogien av Katherine Arden

Jeg har oppdaget en ny fantasy-serie. Jeg kjøpte første bok etter anbefaling på hylla på outland. Den har vært veldig spennende å lese. Jeg har slukt dem, litt som første gangen jeg leste Harry Potter bøkene. Jeg skal nok lese de igjen senere, for å tygge litt mer på historien. Dette er nok en ny fantasy-favoritt for min del.

Det var godt å forsvinne inn i en fantasyserien spesielt akkurat nå, for jeg har hatt en periode med lese-tørke og følt på at jeg ikke har klart å finne noen bøker som fenger eller jeg har hatt energi til å fullføre. 

  1. The bear and the nightingale 

image
Bilde hentet fra: https://www.penguin.co.uk/books/1109543/the-bear-and-the-nightingale/9781529100648.html

Den første boken handler om jenta Vasilisa «Vasya» Petrovna  som bor med familien på landsbygda i Russland i tsartiden i middelalderen. Hun har uvanlige evner og ser mange overnaturlige vesener som er usynlige for de andre. Moren dør og faren får en ny kone fra Moskva som forbyr skikken med å ofre til husets ånder. Det er bare Vasilia som ser at den vanskelige innhøstingen og de dårlige kårene er fordi husets ånder blir svakere. Flere onde krefter blir sterkere og vokser i skogen, noe som krever at Vasilia må jobbe for å beskytte familien sin. 

2. The girl in the tower

image-2
Bilde hentet fra: https://www.penguin.co.uk/books/1109743/the-girl-in-the-tower/9781785031076.html

Den andre boken foregår i Moskva og ut på reise. Vasilia drar hjemmefra og utforsker sine egne evner og rolle.

3. The winter of the witch

image-3
Bilde hentet fra: https://www.penguin.co.uk/books/1116642/the-winter-of-the-witch/9781785039737.html

Den siste boken handler blant annet om det store slaget om Moskva mellom kronprinsen Dmitri Ivanovich og en temnik(russisk general under tsaren) som het Mamai i 1380. I dette slaget får Vasilia en viktig rolle som bindeledd mellom underverden og menneskenes hær. 

Jeg vil ikke røpe for mye, men bøkene er godt skrevne og spennende å lese. De er på engelsk, og ikke oversatt til norsk. Men jeg synes de var lette å lese på engelsk. Det er mange interessante karakterer fra den russiske folke-mytologien vi blir kjent med her.

Vinterkongen demonen Morozko har en rolle i fortellingen. Ifølge den russiske eventyret  sender en ond stemor sin stedatter ut i skogen for å dø. Morozko finner henne og gir henne gaver som gull og varme klær og sender henne hjem. Stedatteren sender sin egen datter etterpå for at hun og skal bli rik, og hun dør av frost i skogen.(kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Father_Frost_(fairy_tale)). 

Husnissene som kalles Domovoier er også en del av fortellingen og hjelper Vasilia til å kjempe mot onde krefter.  De passer på huset og dyrene på gården. (kilde: https://www.trans-siberian.co.uk/blog/the-domovoi/)

Domovoi
Bilde hentet fra: https://www.trans-siberian.co.uk/blog/the-domovoi/

Her et sitat fra boken, det er Vasilisa som snakker: 

“All my life,” she said, “I have been told ‘go’ and ‘come.’ I am told how I will live, and I am told how I must die. I must be a man’s servant and a mare for his pleasure, or I must hide myself behind walls and surrender my flesh to a cold, silent god. I would walk into the jaws of hell itself, if it were a path of my own choosing. I would rather die tomorrow in the forest than live a hundred years of the life appointed me.” (s.366-367,The bear and the nightingale, 2017, Forlag: Penguin random house).

 

Disse bøkene anbefales! Det er mye interessant russisk historie og eventyr som er med i denne spennende fantasyserien. De er perfekte å lese til Thaikovsky sin  musikk, mens en drikker te og ser ut på vinterværet. 

blur close up coffee coffee cup
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s