Julelesning

Det er godt med juleferie. Når en er student er det ikke alltid like lett å få tid til å lese skjønnlitteratur eller fagbøker som er utenfor pensum(også når en er i jobb, men spesielt i studietiden). Når jobben er å lese og skrive fag, og da kan det friste å gjøre andre ting på fritiden for mange. Jeg pleier å lese litt hver dag når jeg skal legge meg, men en får ikke samme konsentrasjonen som en får i en ferien. Det er så godt å kunne sitte i en stol å drikke kaffe og lese i timesvis, uten å bli avbrutt eller måtte gjøre noe.

Under skal jeg skrive litt om de bøkene jeg har fått lest/begynt på i ferien. Jeg er leser fort, og kan lese flere bøker samtidig. Men jeg prøver å lese saktere, og gi meg tid til å nyte boken. Noen ganger leser jeg litt for fort(særlig når det er spennende), og da må jeg prøve å lese litt saktere.

happy girl reading book by the window in winter
Kilde: Colourbox

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale(2016, Kolon forlag)

DaleJanKristofferArbeidsnever
Bilde hentet fra: http://www.kolonforlag.no/books/details/304

Denne boken synes jeg er godt skrevet. Det er en novellesamling. Den beskriver mange menneskers livsssituasjon som ofte en må kjenne på kroppen for å forstå. Hvordan kan det være å måtte jobbe på en tung jobb i tungstransporten fordi samboeren er gravid og har mistet vikariatet i barnehagen? Å gjøre en jobb som sliter på helsa, men du må ta den siden du ikke har andre valg.

Selvom Dale beskriver mange mennekser som sliter på ulike vis, så er det håp i fortellingene hans og jeg synes han får fram enkeltmenneske i situasjonene. Jeg som leser synes ikke synd på karakterene, men begynner å tenke på: hva ville jeg gjort, hvis jeg var i denne livssituasjonen og hvordan ville jeg følt det på kroppen?

Det er godt språk, viktig tema og en god bok som anbefales.

Den dunkle dottera av Elena Ferrante(Samlaget 2017)

untitled
Bilde hentet fra: https://samlaget.no/products/den-dunkle-dottera

Denne boken handler om Leda som er 47 år, som har voksne døtrene som akkurat har flyttet fra henne til faren i Canada. Hun drar på ferie alene til Sørkysten av Italia, og vil nyte tiden hun nå har for seg selv. Hver dag drar hun på stranden for å lese og jobbe. Her ser hun en napolitansk storfamilie, og Leda bli særlig facinert av en ung mor med en liten datter.  Møtet med denne familien, og mor og datter bringer opp minner fra Ledas fortid. Valg hun gjorde som ung mor, og hvordan det påvirket forholdet til hennes døtre.

Jeg likte godt denne boken. Ferrante skriver godt og skaper spenning i historien selv om det er mange refleksjoner og lite handling. Det er mange intressante refleksjoner om hva som kan være vanskelig i mor/datter forhold, og hvor knyttet foreldre og barn er samtidig som de kan være adskilt geografisk og følesesmessig.

Quidditch through the ages av J.K Rowling/Kenniworthy Whisp(Bloomsbury 2017)

Quidditch
Bilde hentet fra: https://harrypotter.bloomsbury.com/uk/quidditch-through-the-ages-9781408880739/

Denne boken fikk jeg i julegave. Det er en ny utgave av Harry Potters skolebok Quidditch through the ages. Den har flere detaljerte ilustrasjoner, enn den orginale som var tynnere. Det går gjennom de ulike rumpeldunklagene, rumpeldunk sin historie i verden, og utivkling av den moderne sopelime.

Det er er en fin bok for alle som liker Harry Potter, med mange morsomme og spennende «fakta» om rumpeldunk. Foreksempel at «the golden snitch» egentlig var en liten fugl, som veldig vanskelig å fange. Men når sporten ble mer og mer populær ble det færre fugler, og den ble fredet. Da ble en metallball som beveger seg som fuglen oppfunnet og brukt istedenfor.

Harry Potter and the prisoner of Azkaban av J.K Rowling

(Bloomsbury 2017, illustrert utgave)

HPAzkaban
Bilde hentet fra: https://harrypotter.bloomsbury.com/uk/harry-potter-and-the-prisoner-of-azkaban-9781408845660/?ewid=1329

Denne boken fikk jeg i julegave. Jeg har de til nå utgitte illustrerte versjonene av Harry Potter. Jeg har likt Harry Potter fra jeg var 12 år, og har lest bøkene mange ganger.
De illustrerte utgavene gir en rikere leseopplevelse synes jeg. Det er lettere å lese ett og ett kapittel når det er mindre tekst på en side, og illustrert. Illustrasjonen viser også de små geniale detaljene som Rowling legger i historien. Hele historien er også heller ikke illustrert, så det er fortsatt rom for egen fantasi og forestillingsevne.

Denne boken leser jeg sakte og ett og ett kapittel for å nyte det mest mulig. Anbefales for alle som liker Harry Potter!

Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions
av Chimamanda Ngozi Adichie(Knopf 2017)

Dear
Bilde hentet fra: https://www.penguinrandomhouse.com/books/557086/dear-ijeawele-or-a-feminist-manifesto-in-fifteen-suggestions-by-chimamanda-ngozi-adichie/

Denne boken er skrevet av Adiche som et svar til en vennine. Venninen spurte henne om råd til hvordan oppdra barnet sitt feministisk. Dette er da 15 råd om hvordan oppdra barn på en feministisk god måte. Den er konkret og fin og lettlest. Her er en av forslagene:

8. Eighth Suggestion: Teach her to reject likeability. Her job is not to make herself likeable, her job is to be her full self, a self that is honest and aware of the equal humanity of other people. (Adiche 2017)

The diary of a bookseller av Shaun Bythell(Profile books, 2017)

Bookseller
Bilde hentet fra: https://profilebooks.com/the-diary-of-a-bookseller.html

Denne boken holder jeg på med nå. Jeg ble nygjerrig på den for den ble sammenlignet med TV-serien Black Books, som jeg synes er veldig gøy. Denne TV-serien handler om en sur mann som driver en bruktbokhandel på en ganske dårlig men underholdene måte.

Dette er dagboken til en bruktbok-innehaver i Skottland. Han skriver ned det som skjer i butikken, og deler historier fra bokhandlerlivet. Mange er morsomme og gjenkjennelig når man har jobbet med bøker og folk. Jeg ble litt skuffet for jeg hadde litt for høye forventinger når jeg begynte på denne. Selvom den ikke er like morsom som Black Books, er det absolutt verdt å lese.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s