Hvordan jobbe med traumatiserte barn? Inntrykk fra Gaza og Norge.

Jeg er med i styret til Kvekerhjelp, vennenes samfunn kvekernes hjelpeorganisasjon som jobber med fred og forsning. 12-20.novenber var jeg på tur til Gaza med Kristine Hofseth Hovland, daglig leder i Kvekerhjelp. Kvekerhjelp støtter en lokal palestinsk organisasjon som driver førskoler på Gaza. I disse førskolene går mange flyktningebarn som bor i flytningeleirer, som har blitt permanente bosteder på grunn av konflikten.

Kvekerhjelp støtter også Gaza Mental Heath Program som jobber med psykisk helse og trauatiserte barn. De kommer inn i barnehagene og hjelper barna der.  I møte med dem spurte jeg om hvordan de jobbet med å hjelpe traumatiserte barn.  De sa at det var viktig å jobbe med foreldrene. Yasser Abu Jamei som er direktør i GCHP sa under møte:

GMHP

Almost all children in Gaza are exposed to trauma. It shows in different ways: troubles sleeping, troubles concentrating, bed-wetting, aggression, quietness. We intervene as early as possible. We involve the people around them. Helping a child is helping a whole family. If a father learns how to be a better father to his 5-year-old, he will also be a better father to her older brother and younger sister.

De trener opp lærere til å hjelpe barna å håndtere sine traumer.  De har foreldregrupper hvor foreldre kan lære hvordan de kan møte sine barn på en god måte.

De har et eget rom for terapi gjennom lek. Her er det ulike leker, tegnesaker sånn at barna kan få uttrykke sine opplevelser kreativt gjennom lek i møte med psykologer.

De har små dramagrupper hvor barna kan uttrykke seg gjennom drama. Her blandet de barn som er på ulike nivå, sånn at barna kan hjelpe hverandre. De ressurssterke barna kan hjelpe de mer ressursvake. De er erfarte at slike «mixed groups» fungerte bedre enn hvis de tok enkeltbarn eller grupper med ressursvake barn ut i grupper.

Her er noen tegninger som de hadde utstilt, som barn i terapi har tegnet:

Barnetegning4
Bilde: Privat. Her er det tydelig at barnet som har tegnet dette sitter med mange traumatiske opplevelser. Tilogmed treet, sola og blomstene er lei seg.
Barnetegning3
Bilde: Privat. Jeg fikk forklart at jenta på tegningen sier noe lignende «Jeg liker å sitte under treet mitt og se på blomstene». Bildet viser et håp om forandring i en lang konflikt som har preget hele livet til dette barnet.

Jeg var på et lite besøk med klassen min på UiA til Kongsgård barnehage tidligere i høst. Dette er en barnehage i Kristiansand hvor nyankomne flyktninger går det første året de er i Norge. Dette er mange flyktningenes første møte med det norske utdanningssystemet og barnehager. Vi fikk prate med de som jobbet der.

De sa at det viktigste var å gjøre barna trygge og la dem leke. De jobber selvfølgelig mye med språk, siden det er viktig å kunne for at barna skal få venner og bli en del av fellesskapet. Men de sa at om barna ikke er trygge, hjelper det lite å jobbe med språkstimulering. Mange av barna kommer med traumatiske opplevelser og trenger ekstra tid på å bli trygge.

Det er også vanskelig for foreldrene å sende barna til barnehagen. Det er mange som ikke er vant med å sende barna i barnehagen så tidlig, og kommer fra land med veldig ulikt utdanningssystem.

Det er mange ting og rutiner som er nye for foreldrene. Barna skal være ute i all slags vær, ulltøy må kjøpes inn, mange beskjeder kommer fra barnehagen, det er mye nytt å ta inn. De ansatte påpekte at det er viktig at barnehagen gir foreldrene tid og er rause med dem. Mange foreldre er inni en veldig tøff asylprosess, og vet ikke om de får permanent opphold eller ikke. Mange har med seg mange vonde opplevelser fra reisen til Norge, da er det ikke like lett å huske matboksen hver dag.

Felles for opplevelsen av møte i Palestina og møte i Norge er viktigheten av å trygge barna. Barna må bli trygge og få uttrykt og satt ord på sine opplevelser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s