Språk, litteratur og nye medier i barnehagen

Denne høsten begynte jeg på fordypning i norsk ”språk, litteratur og nye medier i barnehagen”. Dette har jeg gledet meg til siden i fjor høst. Jeg ble noe forsinket i utdanningen, og fikk ikke startet før i år. Jeg er veldig glad for at jeg kan gå dette faget.

Jeg brenner for at bøker skal være gøy! Det skal inspirere til lek og fantasi! Bøker gir bedre ordforråd og tekstmestring, men det er ikke derfor man skal lese. Lesing handler ikke om å være flink, bli god på skolen eller få en god jobb. Det handler om å oppleve leseglede, drømme seg bort til andre verdener, få flere perspektiver på livet og lese om forskjellige mennesker. Alle barn trenger ikke å elske å lese, men alle skal få oppleve gode leseopplevelser i barnehagen.

Jeg vil bli en bedre litteraturformidler og en bedre forteller i løpet av dette semesteret. Jeg synes det er veldig gøy å lese for barn. Jeg har alltid likt å lese, og jeg koser meg ofte like mye som barna med høytlesning.

Når jeg gikk i barnehagen og var syk noen dager kjøpte mamma videospiller. Hun trengte litt pause fra høytlesning. Hun var god og tålmodig til å lese for meg. Men jeg ville bli lest for hele dagen! Når jeg lærte å lese på egenhånd ble det mye lesning. Jeg har opplevd en barndom med mye gode litteraturopplevelse og vil gi barn leseglede i barnehagen!

Jeg synes det er vanskeligere å fortelle godt uten bok. Et mål for meg er å bli bedre på å fortelle i barnehagehverdagen og kunne vise like mye fortellerglede uten en bok.

Jeg forventer å lære mer om språkstimulering i barnehagen og føle meg litt mer klar for å komme ut i jobb. Det er så viktig med språkstimulering for leken og mestring, og språk er veldig spennende. Det skjer så mye med barnets språk i løpet av barnehagen!

Det er et veldig stort ansvar å være barnehagelærer. Barn trenger trygge, omsorgsfulle og engasjerte pedagoger. Alle barn trenger å bli sett og få gode relasjoner med andre, og bli tatt vare på et i et godt miljø. Jeg synes det er ganske skummelt å tenke på hvor mye man påvirker barns liv i mange år, og da er det godt å ha med seg god fagkunnskap ut i arbeidslivet. Da synes jeg dette er et godt fag å ha med seg i bagasjen.

Mentor in kindergarden reading a book with children
Kilde: Colourbox

 

2 tanker om “Språk, litteratur og nye medier i barnehagen”

 1. Hei Tonje!
  Så fint, så ærlig og så sant, så sant!
  Gleder meg til å lese mer.
  Ps. Hvis du har boka «Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult» låner jeg den gjerne av deg.
  Hilsen Stina.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s